20 Aralık 2010 Pazartesi

NE ZAMAN DİNLENECEKLER?

FIFA Dünya Külüpler Şampiyonası adındaki saçmalık çoğu kişinin haberi olmadan oynandı ve bitti. Futbolcuların dinlenmek için zaman bulmakta zorlandığı günümüzde bir de bu kupa ortaya çıktı. Nerede yapıldığını, hangi takımların neye göre katıldığını çoğu kişinin bilmediği bu şampiyona, FIFA'nın doyumsuzluğunun bir başka örneği sanki. Avrupa Şampiyonlar Ligi yıllardır kulüplerin mücadele ettiği en zorlu arena. Dünyanın en önemli oyuncuları burada forma giyiyor. Haliyle bu kupanın şampiyonunun Dünya Kulüpler Şampiyonası'nı da kazanması büyük bir olasılık. Sonucunun belli olduğu bir turnuvayı kim izler? Sadece Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki insanlar izler. Turnuvanın yapıldığı yer bile turnuvaya verilen önem hakkında bize bazı ipuçları veriyor.

Galatasaray 2001'de tam katılacakken, 2005'e kadar ara verilmesi de onların şanssızlığı. Eminim ki bir Türk takımının katılması, bu kupayı bizim nezdimizde çok önemli bir yere getirebilirdi. Ama sanmıyorum ki, Galatasaray bu kupaya katılamadığı için çok üzülmüş olsun. Zaten günümüz şartlarında 5 sene ara verilebilen bir kupanın ciddiyeti de sorgulanmalı.

Bugün, Avrupa'da önemli bir oyuncu, lig, lig kupası, Avrupa Kupası, milli maç elemeleri ve çift haneli yıllarda Dünya veya Avrupa Kupası'nda mücadele ediyor. Neredeyse bütün maçlarda oynadığını düşünürsek, tahminen 60-65 maça denk geliyor. Bu kadar sıkı bir fikstüre bir de böyle gereksiz maçları eklerseniz, oyuncusundan seyircisine, herkesi bu oyundan soğutursunuz. Özellikle seyirci için önemli olan, sezonun başında fikstüre bakıp takımı için önemli olan maçların bir an önce gelmesidir. FIFA'nın derdinin, ne olursa olsun, para kazanmak olduğunu biliyoruz. Ancak bunun insanın gözüne sokularak yapılması pek hoş olmuyor. 

Futbol sosyal anlamda dünyada çok önemli bir yere sahip olabilir. Ama bu oyunun patronları, futbolcuların da sadece insan olduklarını, onların bu spora başlarkenki hayallerini ve hissettiklerini öldürmeden onlara bir ortam sağlanması gerektiği unutmamalılar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder