15 Şubat 2011 Salı

YABANCIYI SINIRLAMA

Türk futbolcusu yurtdışına gitmiyor. Her zaman altyapı eğitimimizin eksikliğinden bahsediyoruz. Oyuncularımızın fiziksel ve mental gelişiminin yetersizliğinden dem vuruyoruz. Artık bu sıkıntının sebeplerinden birinin yabancı sınırlaması olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de kısıtlanmış piyasadan dolayı, kulüplerin kendilerine muhtaç olduğunu düşünen oyuncular, iş bilen menajerlerin de etkisiyle, ederinden yüksek paralara transferler gerçekleştiriyorlar. Yurtdışında kazanacağı paranın en az iki mislini kazanıp, bir de üstüne gördükleri itibar eklenince, burada kalmak en mantıklı seçim oluyor. Zaten 6+2+2 gibi saçma bir kural, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu bas bas bağırıyor.

Yanlış düşünüyor da olabilirim. Belki de gidemiyorlar. Dışarıdaki yöneticilere göre de yetersiz olabilirler. Eğer gerçek buysa, bu durum da hoş değil. O zaman biz bu oyuncuları izlemek zorunda kalmalı mıyız? Yabancı sınırlaması kaldırılsın. Kim iyi, kim kötü, ortaya çıksın. En azından Türk oyuncular eksiklerini görüp, kendilerini geliştirmek için daha çok uğraşsınlar. "Milli takımın geleceği" yaygarasının da artık içi boş bir söylem olduğunu yıllar geçtikçe görüyoruz. Geleceği yurtdışında yetişen yeteneklerimizde arıyoruz. Ayrıca, bir futbolcu iyiyse, her zaman, her yerde oynar. "Türk olmasam, Avrupa'da her takımda oynardım" diyen bazı oyuncularımızın da bu tezlerini neye dayandırdıklarını sormak lazım.

Çok çalışmak, yetenekli olmak iyi bir transferin ön koşullarıdır. Ama doğru zamanda, doğru yerde olmak ve yapılan teklifleri performansını en iyi hissettiği anda kabul etmesi gerekir. Arda Turan bunun için en iyi örneklerden biridir. Türk futbolunun en tepesinde tutulan oyuncu bile, sakatlıkları ve özel hayatı sebebiyle tartışılmaya başlandı. Kendisinin durumu, Türk futbolcusunun "gel-git"leri hakkında iyi bir fikir veriyor.

Yabancı sınırlamasının dünya genelinde de kaldırılması en köklü çözüm olacak gibi. Çünkü, Avrupa Birliği dışından gelen her oyuncunun sülalesinde Avrupalı birini aramak komik oluyor. Bu bir devrim olacaktır. Ama futbolun keyfinin artacağı ve ücretlerin makul seviyelere (!) ineceği inancındayım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder