18 Şubat 2011 Cuma

EKİP RUHU

Avrupa'da kupa mücadelelerinde tecrübenin çok önemli olduğunu söylerler. Bazen haklı bulsam da, çoğu zaman yetersiz bir argümandır. Yakın tarihte de bunun örnekleri görülmüştür. Aklıma ilk olarak 1999-2001 arasında Leeds United'in yaptıkları gelir. Son derece genç ve dinamik bir kadroyla önce UEFA Kupası'nda, arkasından da Şampiyonlar Ligi'nde yarı final oynamış bir ekip yanlış finansal yaklaşımlar sonucu dağılmıştır. Bugün bütün Galatasaraylılar'ın gözbebeği olan Harry Kewell, vatandaşı Mark Viduka, Lee Bowyer ve adını saymadığım birçok yetenekli oyuncu bir araya gelmiş ve ortak bir hedefe kilitlenmişti.2005'ten beri Arsenal de bu yolda daha akıllı bir stratejiyle yürüyor

Türk takımları son yıllarda enteresan bir yola girdiler. 1996'da Gheorghe Hagi'nin gelmesiyle, ünlü ama son yılları gelmekte olan oyuncuların Katar yerine tercih ettikleri bir yer oldu burası. Verilen büyük paralar tabii ki etkiliydi gelmelerinde. Bizim oyuncularımızın da onlardan bir şeyler kapmasını ve birbirlerini tamamlamalarını bekledik. Geçen 14 senede Galatasaray (2000-2001), Beşiktaş (2003) ve Fenerbahçe (2008)'nin iyi sezonları dışında Avrupa'da başarılı olamadık. Ama Avrupa'da işler böyle yürümüyor. Oynadığınız her başarılı sezon diğer sezonlar için önemli bir veri ve bu veriler hep 5 senelik aralıklarla incelendiği için, bu üç takımımızın geçirdiği başarılı sezonların pek bir anlamı kalmadı.

Bu sene de Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'ne baktığımızda, başarılı olan bazı takımların bu kupalara ilk kez katıldığına tanık oluyoruz. Büyük paralar harcamış da olabilirler; ama en önemlisi, iyi yönetimlere ve sağlam takım ruhuna sahipler. Şampiyonlar Ligi'nde Tottenham belki yüksek finansal imkanlarından dolayı uç bir örnek olabilir; ama Avrupa Ligi'nde Young Boys ya da Bate Borisov gibi takımlara ne diyeceğiz?

Şampiyonluk lafla olmaz. En alttan en üst kademesine kadar sağlam ve dik duran bir yönetimle, birbirini seven ve sayan bir arkadaş grubu olarak oyuncuları ve teknik kadrosuyla, ve son olarak, kendini takımına adamış taraftarıyla olur. Bu üçünden biri doğru işlemezse, işler bir yerde tökezler. Ne kadar para harcadığınız değil, ne kadar akıllı hareket ettiğiniz önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder