1 Kasım 2010 Pazartesi

SEN NEREDE OYNAMIŞTIN?

Türkiye, gereğinden fazla şişirilmiş oyuncularla dolu her zaman. Geçmişten günümüze birçok oyuncu Anadolu takımlarında biraz sivrildikten sonra kapağı hemen İstanbul’a atmak istedi. Bazıları geldi ve çok başarılı oldu (Hakan Şükür, Ertuğrul Sağlam,…). Bazıları büyük ümitlerle geldi, hiç parlayamadı (Tarık Daşgün, Celil Sağır,…). Bazıları da senelerce gazete sayfalarını süsledi, sadece kendi reklamlarını yaptı. Sonra da İstanbul’a gelemeden sessiz sedasız futbola veda etti. Bu son gruptan çok fazla oyuncu var. Büyük ihtimalle, zamanında daha makul bir rakam isteselerdi, en azından bir üst seviyede kendilerini gösterme şansları olabilirdi. Tabii, bu bahsettiğimiz zaman (1990’lar), Anadolu takımlarının İstanbul’a daha çok savunma yapmak için geldikleri zamanlardı. O yüzden günümüzde oyuncuların bulundukları takımlarında kendilerini göstermeleri, herkes tarafından fark edilmeleri ve başarılarının takdir edilmesi için yeterli.

Geçtiğimiz sezonun şampiyonu Bursaspor’da da sivrilen iki oyuncu var: Sercan Yıldırım ve Volkan Şen. Bu iki oyuncu geçtiğimiz sezonda yaptıları büyük sıçramayla bir umut ışığı yarattılar. Ama Türk oyuncuların çoğunda bulunmayan profesyonellik anlayışı bu sezon onlar üzerinde de kendisini göstermeye başladı. Volkan Şen’in tartışmalı Amerika seyahati, bencil oyun stili; Sercan Yıldırım’ın bu seviyedeki bir forvet oyuncusuna yakışmayan şekilde kaçırdığı goller ve bunun altında yatan sebepler (?) insanların kafasında bir kez daha bu oyuncular hakkında soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor. Bu oyuncular da sadece kısa bir dönemin oyuncuları olmaktan öteye gidemeyecekler mi? Bu eskiden çok önemli olmayabilirdi. Ama istikrarlı başarı beklediğimiz bir milli takımdan bahsedeceksek, fark yaratan oyuncuların çoğalması gerekiyor. Kısa bir parıltı bizi yanıltmaktan başka bir işe yaramıyor. Örneğin; bugün milli takım seviyesinde kendilerince çok başarılı olmasalar da (her turnuvada en azından çeyrek final gören bir takımdan bahsediyorum), İngiltere orta sahası yıllardır Steven Gerrard ve Frank Lampard’dan oluşuyor. Biz sahanın her bölgesinde “Burada yıllarca şu oyuncu banko oynar” diyemiyoruz. Çünkü o oyuncunun ne mental ne fiziksel gelişiminin bundan 5 yıl sonra da beklediğimiz gibi olup olamayacağından emin değiliz. Bizim çok iyi diye düşündüğümüz bir oyuncu, Avrupa arenasında çıkınca, sıradanlığıyla bizi hayal kırıklığına uğratabiliyor.

Acilen müdahale yapılması gerekenlerin başında bu konu geliyor. Ne yapıp edip, bütün oyuncularımıza gerekli müdahaleleri yapıp, saha içinde olduğu kadar, saha dışında da fark yaratan bireylere çevirmemiz lazım. Bu onların oyun içi zekalarını da geliştirecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder