11 Kasım 2010 Perşembe

FUTBOL(CU) NASIL KURTULUR?

İnsan olmanın yazılı olmayan kuralları vardır. Futbolcusu, yöneticisi, menajeri, kısaca bu sporun içinde olan herkes bu kuralla bir de sporcu olmanın vermiş olduğu sorumlulukla dört elle sarılır diye düşünürken, buranın Türkiye olduğunu hatırlarsın. Galatasaray kaptanı Arda Turan'ın "Çalım atmayı ondan öğrendim" diye tavsiye etmesiyle alınan, bir türlü "olamamış" Serdar Özkan "Acaba nerelerde?" diye düşünürken "menajerlik yapan faal futbolcular" olayı patlak verdi. Olayın içindeki kişilerden en bilinenleri Galatasaraylı eski futbolcular Volkan Arslan ve Ümit Karan. Onların durumunu, olayın vehametine rağmen, bir nebze de olsa anlayabiliyorsun. Yıllarca, Volkan Arslan o kadar olmasa da, büyük bir takımda forma giymiş, oradan ayrıldıktan sonra gittikleri yerde eski ihtişamlı günlerini yaşayamamanın verdiği psikolojiyle, herhalde biraz da gelecek kaygısıyla girmemeleri gereken işlere bulaşmışlar. Ama henüz 23 yaşındaki Serdar Özkan'ın hangi niyetle bu işin içinde olduğunu kavrayamıyorum
.
Bir oyuncu formsuz olabilir, takımına alışamamış olabilir, ailevi sorunları da olabilir. Ama yaptığı işe saygısı olur. Bütün futbolcular, işlerine gelince, profesyonel olduklarını, geleceklerini düşünerek bu paralara oynadıklarını ve bu sporu belli bir yaşa kadar üst düzeyde yapmalarının zorluğunu anlatıyor. Ama Türk futbolcusu aklını çok farklı şekillerde kullanmayı seviyor. Şartlar, etrafındaki kişiler onu bu hale getiriyorsa, oynadıkları takımların yönetimleri, psikologları görevlerini eksik yapıyorlar. Bu kadar çok insanı, olguyu içinde barındıran bu spor, göründüğünden çok daha ciddi bir biçimde ele alınmalı. Bu bir yaşam biçimi ise eğer, bütün bileşenlerinin birbirine bağlı olduğu, birinin bozulmasının diğerlerini negatif yönde etkileyeceği ve hepsinin sonucunda önümüzde elle tutulur bir değerin kalmayacağını herkesin anlaması gerekiyor.

Türkiye bunun gibi belki de pek çok olay yaşadı, ama maalesef ancak günümüzde bunları ortaya çıkartmayı başarabildik. Bugün, Gökdeniz Karadeniz'in neden milli takıma alınmadığı bir karakutunun içinde gizli. Birileri bu oyunculara bütün bu yanlışlardan nasıl ders almaları gerektiğini, mücadelenin sadece o sahanın içinde verilmesi gerektiğini anlatmalı. Bu ligde oynayan futbolcuların yerinde olmak isteyen milyonlarca genç var. Kendilerinin son derece şanslı olduklarının farkında olmalarını veya bunu birilerinin onlara hatırlatmasını diliyorum.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder