8 Kasım 2010 Pazartesi

BÜTÜN ŞEHİR İSTERSE

Trabzonspor 70’li yıllardan itibaren Türk futboluna damga vurmuş, 6 şampiyonluk yaşamış, sadece 2000’li yılların ilk yarısında hedeflerinden kısmen sapma olsa da, istikrarlı bir takım olarak yoluna devam etmiştir. Şehir olarak şampiyonluğa olan hasretleri son yıllarda takım üzerinde bir baskı yaratsa da, bu şehrin çocuğu Şenol Güneş’i, dördüncü kez takımın başına gelmesine rağmen, bağırlarına basmaları başarıya olan çılgın özlemlerini mantıklarıyla birleştirdiklerinin bir göstergesi. Zaten geçmişten gelen ilginç istatistikler, aslında her zaman bir sistem takımı olma konusundaki isteklerini gözler önüne seriyor. Yıllarca Ahmet Suat Özyazıcı ve Özkan Sümer’i takımın başına tekrar tekrar getirmeleri ve pek başarılı olmasa da, bir süre Belçika ekolü üzerinde ısrar etmelerini (Urban Braems, Georges Leekens, Hugo Broos) bu yolda atılan adımlar olarak sayabiliriz. Özkan Sümer’in, Trabzonspor’un Cruijff’u desek yanlış olmaz, hala bir danışman gibi çalışması da geçmişlerine olan saygılarını gösteriyor.

Sahada en yetenekli oyuncularından Alanzinho ve İbrahim Yattara olmamasına rağmen, ne yaptığını bilen, rakip takımı boğan, birbirleriyle uyumlu oyunculardan oluşan bir Trabzonspor var. Bu takımın başındaki kişi ise Türkiye’de yıllarca kıymeti bilinmemiş, son dakikalarda kaybettiği bir şampiyonlukla anılan, milli takıma tarihinin en büyük zaferini yaşatmasına rağmen, enteresan sebeplerle takımdan uzaklaştırılan birisi. Belki de en verimli dönemlerini kendisine kucak açan Güney Kore’de geçirmesi, Türk futbolunun ve Trabzonspor’un birkaç sene kaybetmesine sebep oldu. Gerçi kendisi orada kazandığı olgunluğu her şekilde etrafındakilere hissettiriyor, ama insanları eleştirirken biraz daha insaflı olmamız gerektiğini de bize anlatıyor.

Trabzonspor seyircisinin aklı yüreğinin önünde gittiği sürece başarı kaçınılmaz. Başlarında onların dilinden çok iyi anlayan bir lider, sahada yetenekleri üst düzeyde olan “takım” oyuncuları var. 26 yıldır beklenen şampiyonluk tamamen onların sahaya göndereceği enerjiye bağlı.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder