11 Ocak 2011 Salı

SICAK ÜLKENİN GARİP İNSANLARI

Neredeyse her ülkenin insanlarıyla ilgili garip önyargılarımız vardır. Futbolda da böyle. Kuzeyden gelen soğukkanlıdır, hava toplarında etkilidir. Alman disiplinlidir. Akdenizli biraz daha bizdendir (3 tarafı farklı denizlerle çevrili bir ülke nasıl Akdenizli oluyorsa!). En enteresanları ise Brezilyalılar sanırım. 1994 yılı Fenerbahçe için bir milat oldu. Dünya Şampiyonu olan Brezilya'nın teknik direktörü Carlos Alberto Parreira ile anlaşan sarı-lacivertliler, forma renklerinin ve yıllardır süregelen taraftar beklentilerinin etkisiyle kendilerini bir anda Brezilya'nın Türkiye şubesi ilan etti. 2004'te Alex de Souza'nın gelmesiyle ise Özerk Brezilya Bölgesi, Kadıköy'de kurulmuş oldu! Kendisi Türk futboluna gelen en iyi yabancı oyunculardan biri oldu. Ülkeye ve takımına daha çok Brezilyalı oyuncunun gelmesi içinse önayak oldu. Avrupa liglerinde ise bu ülkenin en iyileri oynuyor. Bu oyuncular burada kazandıkları tecrübeyi milli takıma da aktardıkları için, artık 1970 Brezilyası'nı kimse aramıyor.

Oyun mantalitesi olarak Avrupa'yı yakalayan bu oyuncular, şu sıralar garip bir süreçten geçiyor. 30'unu aşan oyuncular (bazıları 30'una bile gelmeden) ülkelerine dönmek için gün sayıyorlar. Biraz sıkıya geldiklerinde yelkenleri suya indiriyor, aldıkları inanılmaz paraları unutup, ülkelerinin onlara kucak açmasını umuyorlar. Bugün Ronaldinho'nun ülkesine dönmesi, Adriano'nun durdurulamaz bir düşüş sergilemesi, Elano Blumer'in gidene kadar bir türlü gülmeyen yüzü gibi örnekler artık bu ülke oyuncuları hakkında sabitleşen bir fikir oluşturuyor (Cassio Lincoln'ü söylemeye gerek bile duymadım). Her takımın ülkeye uyum sağlamış bir Alex bulup, diğerlerini onun etrafında şekillendirme lüksü yok, ki bunun da pek faydalı bir yöntem olmadığı görüldü.

Son Dünya Kupası'nda da görüldü ki, İspanya'yı en iyi olduğu için ayrı bir yere koyarsak, Hollanda gibi sert ve disiplinli oynayan takımlar artık iş yapıyor. Kulüpler de bu yapıya dönüyor (yine Barcelona'yı bir kenara koyalım). Inter'in geçen sezonki başarısı da buna örnekti. Bu yapıya uymayan oyuncular, ne kadar yetenekli olursa olsunlar, evlerinin yolunu tutacaklar. Bu sayede Brezilya Ligi de farklı bir şeyler arayanlar için ekranlarda iyi bir yer edinebilir.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder