20 Ocak 2011 Perşembe

KONTROL MEKANİZMASI

Günümüz futbolunda taraftarın önemi çok büyük. Kulübün maddi gelirleri içinde en değerli varlıkların başında geliyor. Ama taraftara sadece bu gözle bakmanın çok büyük bir hata olduğunu ancak gerçeklerin acı yüzüyle öğreniyor yöneticiler. Tek tip taraftar yaratma isteği doğanın kanununa aykırı. Oraya bir amaç için gelen insanlar ortak paydada buluşabiliyor; ama farklı tepkiler göstermeleri gayet doğal. Özellikle bilet fiyatlarını yüksek tutup belli gelir düzeyindeki (göreceli olarak daha yumuşak tepki verecekleri düşünülen) insanları tribüne çekerek, olacakları önleyemiyorsunuz. İnsanlar yanlış gördükleri şeylere, bir de üzerine para veriyorlarsa, negatif bir reaksiyon göstermekte haklılar.

TT Arena'da yaşanan olaylardan sonra Adnan Polat'ın söyledikleri yenilir yutulur cinsten değildi. Yıllardır takımını her koşulda destekleyen taraftarının demokratik hakkını hiçbir şiddete başvurmadan göstermesine tahammül edemedi. Üstüne bir de ajitasyon yaparak, bütün suçu oradaki insanlara attı. Taraftar arasında da ayrılık vardı. İşte burada başka bir durum devreye giriyor. Galatasaray'ın en önemli taraftar grubu Ultraslan'ın olaylar karşısındaki duruşu bir belirsizlik içeriyordu. Orada gösterilen tepki, bir devlet görevlisinin böylesine büyük bir kurumu ve o kurumun başkanını aşağılamasıydı. Burada Ultraslan da gerekli etkiyi yaratsa, herkesin tek ses olduğunu gösterilirdi. O zaman kimse "300-500 kişi" saçmalığına giremez; orada isyanın toplu bir yansıması olduğu, hiçbir kavram karmaşasına mahal vermeden, hissettirilirdi.

Taraftar grupları gerçekten ne kadar etkili? Yaptıkları hareketler bütün taraftarları bağlar mı? Önemli olan, aynı frekansta buluşabilmek. Takım iyi gittiği sürece problem yok. Ama sıkıntılar başladığında yaptıkları, olayın akışını bir anda değiştiriyor. Sağduyulu bir yaklaşım, çözüme önayak olabilir. Herkes aynı şeyi düşünmeyebilir. Ama tepkinin havasını soluyup, bunu destekleyip desteklemeyeceğini öngörebilir. Markalaşmış taraftar gruplarının asıl kuruluş amaçlarını unuttuğu durumlar olabiliyor. Önemli olan, bunun farkına bir an önce varmak. Takımın üst sıralara tırmanması için, arkasında sağlam duran ve onları başarıya itecek total bir yapıya ihtiyacı var.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder